"Een kromme wereld visie is in de ogen van een krom persoon een rechte wereld visie"

Wij mensen vormen ons, vanaf het moment dat we fysiek ontwaken, een 'beeld' van de wereld.
In het begin (als we nog baby zijn) zijn dit indrukken die worden opgedaan doordat wij de buitenwereld via onze zintuigen waarnemen en met deze buitenwereld interacteren door middel van instincten en later vanuit aangeleerde reacties.

Wanneer we volgroeien wordt onze wereld visie steeds meer uitgebreid met overdachte zaken die de werkelijkheid betreffen.

Wat nu als je een keten maakt van ideeën over de wereld? die maken wij natuurlijk ook!
Vanuit de redenatie dat bijvoorbeeld het eten van vlees slecht is (dit is niet mijn overtuiging maar een voorbeeld) kan er een keten van gedachten ontstaan dat de slager die het vlees klaarmaakt en verkoopt slecht is tot aan de jager die het stuk wild heeft dood geschoten. Waarna het idee ontstaat dat slagers slechte mensen zijn (let op, ik generaliseer hiermee niet het slagers vak! ik wil een denkbeeldige keten van denken presenteren waarbij een persoon vanuit een grond gedachte tot een afgeleide gedachte komt.)

Waar ik naar toe wil is u er op wijzen dat een foutieve gedachte in het denken, welke zich als overtuiging of misschien wel waarde in uw systeem heeft vastgezet, al snel tot kromme wereld beelden kan leiden.

Het gevolg van dit is dat u in het dagelijkse denken u bediend van deze zaken.

Moraal van deze les is: Wees ten alle tijden je bewust van je uitgangspunten, afgeleide ideeën-, overtuigingen en waarden en schroom niet om regelmatig het licht van je bewustzijn over deze zaken te schijnen om de foute zaken er uit te lichten.

Reacties

  1. Kromme personen noch kromme wereldbeelden bestaan

    Interessante tekst Bas. Een liefdevolle en kritische close-read reactie aan jouw adres:
    De term persoon is in mijn begrip een zakelijk, formeel en juridisch construct. Vanuit die abstractie van de term persoon, kan men niet spreken van kromme personen. De term persoon is nominaal en neutraal.

    Volwassen mensen moeten leren dat de wereld niet uit beelden bestaat maar uit feiten. Maar een kind leert dat al heel vroeg. Beelden behoren toe aan de wereld van de perceptie, de schijn, de fantasie, de herinnering en de droom.
    En dit is mooi dat de mens ook in beelden kan denken.

    Wanneer we groeien als mens, mogen we leren om overdachte zaken los te laten.
    Je schrijft: 'Wat nu als je een keten maakt van ideeën over de wereld? die maken wij natuurlijk ook!' maar dit is geen reële constatering, immers de wereld bestaat uit feiten en niet uit ideeën. Ideeën zijn altijd geest en nooit feit. Ideeën gebeuren niet.
    In moderne managementtaal en propaganda bestaat er wel zoiets als de manifestatie van een visie of een idee, maar dit betreft dan altijd de uitwerking ervan welke niet slechts in het brein geschiedt maar d.m.v. arbeid, m.a.w.meetbare feiten/ manifestaties in de concrete werkelijkheid.
    Ik denk dat het boeddhisme en de christenheid elkaar hier een heel eind kunnen vinden.

    Je stelt verderop:
    'Waar ik naar toe wil is u er op wijzen dat een foutieve gedachte in het denken, welke zich als overtuiging of misschien wel waarde in uw systeem heeft vastgezet, al snel tot kromme wereld beelden kan leiden.'

    Foutieve gedachten bestaan denk ik niet Bas. En onze overtuigingen krijgen we ook niet door onze gedachten maar door ervaring van feiten en gebeurtenissen in ons leven. Jij draait oorzaak en gevolg om door te veronderstellen dat gedachten en ideeën vooraf gaan aan feiten en gebeurtenissen, maar de realiteit is precies omgekeerd; de bewuste mens baseert zijn ideeën,wereldbeelden en concepten op wat hij in de feitelijke wereld geleerd heeft.

    De mens handelt niet op basis van zijn ideeën of zijn wereldbeeld. Alles is een gebeurtenis. Daarom kan ik het ook niet eens zijn met de moraal en conclusie van je tekst. Zo had ik hem afgesloten als ik zo vrij mag zijn:

    Moraal van deze les is: Wees je ten alle tijden onbewust van je uitgangspunten, afgeleide ideeën-, overtuigingen en waarden en schroom niet om regelmatig open te staan voor het nieuwe wat het leven in genade je te bieden heeft. Je zonden zijn je vergeven en morgen is er een nieuwe dag. De keuzes die je maakt zijn altijd de goede, omdat het jouw keuzes zijn.
    Liefde In Christus,
    Niels

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

'Ik' ben niet te bevatten

Weten-schap

Gedachten over bestaan en ervaren