Denk NU

De mens is de enige soort hier op aarde die kan denken in termen van heden-, verleden en toekomst. Deze laatste twee  zijn fictieve  attributen die niet als zodanig bestaan (het gehele leven speelt zich af in het nu)
Het verleden is een mind-state waarbij doorleefde herinnering door ons denken als zodanig wordt aangemerkt terwijl het feitelijk een herinnering in het heden is. Het verleden als zodanig bestaat niet en kan niet bestaan, stel je voor dat alles wat is zou 'bevriezen' in tijd, en dat dan als een stroom van momenten zou bestaan...

Net zomin kan de toekomst als zodanig bestaan, de toekomst bestaat in het nu en nergens anders, het is doordat ons denken momenten in de toekomst kan voorstellen dat er überhaupt zoiets als het concept toekomst bestaat.

Nu is er iets geks aan de hand met de concepten verleden en toekomst. Mensen gaan hieraan waarde hechten. Het verleden (waarin geliefden hebben geleefd en jijzelf mooie- en lelijke dingen in hebt meegemaakt) wordt hierbij een 'realiteit' voor degene die dit zo beleefd en het wordt een speciale vorm daar van; een realiteit die nooit doorleefd kan worden omdat die alleen in jouw denken bestaat. Zo is het ook met verwachtingen die mensen in de toekomst plaatsen, die toekomst is er alleen in jouw denken, het is een nooit bereikbare realiteit. En mensen gaan hier onder lijden, ze willen dat verleden graag vasthouden en die toekomst verwezenlijken door krampachtig te wensen dat ze er is. Al deze zaken leveren pijn op en kosten je energie, het zal je nooit gelukkig maken, alleen ongelukkig doordat het jouw levensenergie kost! Daarom zeggen alle mystici, geloven en wijzen dat je in het nu moet leven en je geen zorgen moet maken over het verleden en de toekomst.

Reacties

  1. LEEF NU
    Wie de toekomst en het verleden van een mens afpakt, begaat een reductionistische misdaad. Herinneringen hebben niets met het denken te maken, maar met het geheugen. Het gehele leven speelt zich niet af in het nu, immers herinneringen en dromen voor de toekomst maken ook deel uit van een driedimensionale menselijke existentie en emotionele liefdevolle ervaring.

    Toekomst is geen concept Bas. Het is een open staan voor. De toekomst heeft niets met denken te maken maar alles wat het woord al vanuit zichzelf impliceert, namelijk: Wat je toe komt.

    Het is zaak dat jij het woord concept schrapt uit je woordenboek Bas. Sommige dingen bestaan echt en niet alleen als concept in het hoofd. De mens die waarde hecht aan zijn verleden en aan zijn toekomst, kan pas echt mens zijn. Het mooie,het ware en het schone van het leven laten zich niet vatten in het hier en nu. Het hier en nu krijgt vorm juist door het besef van verleden, heden en toekomst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Niels, dank je voor jouw kijk op het onderwerp. Kun je me uitleggen met wat je met woorden als reductionistische misdaad bedoeld? ik krijg de indruk dat dit een oordeel is. Open staan voor de toekomst vind ik een mooi idee en het idee van toekomst, en het daaraan verwante verleden, welke deel lijken uit te maken van de driedimensionale menselijke existentie is mooi omschreven. er is één maar: een dergelijke optiek kan alleen bestaan als je daarbij accepteert dat je in het NU leeft wat volgens onze zintuigen het enige is wat we kennen, wanneer je een verleden en toekomst als realiteit accepteert welke een andere is dan het heden betekent dit namelijk dat je een 4e dimensie introduceert.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

'Ik' ben niet te bevatten

Weten-schap

Gedachten over bestaan en ervaren